Acute stress maakt actief, het zorgt ervoor dat we in beweging komen. Dat is fijn en daar is ons stresssysteem voor bedoeld. Chronische stress daarentegen is ziekmakend omdat wanneer stress chronisch wordt er geen ruimte meer is voor herstel. Vaak is chronische stress een gevolg van teveel belasting.
Als je gezond bent kan je jezelf best een tijdje op maximaal niveau belasten en dus maximaal presteren. Maar je kan alleen op optimaal niveau herstellen. Er gaat dus meer energie uit dan dat er in komt. Als dit lang duurt ga je je energiereserve opmaken. Feitelijk pleeg je dan roofbouw op jezelf. Ons stres systeem heeft een gas en een rempedaal. Je rempedaal gaat het in het begin steeds beter doen maar het rempedaal gaat langzamerhand minder goed functioneren. Er ontstaat een neuro hormonale ontregeling in ons autonome zenuwstelsel.
Wanneer je langdurig roofbouw op je zelf pleegt, je energiereserves opraken, raak je (over)vermoeid en maak je dus veel stresshormonen aan. De bekendste hiervan zijn adrenaline en cortisol. Als je langdurig cortisol aanmaakt beschadigt dat je hippocampus. En dit is een orgaan in je brein dat je werkgeheugen regelt. Dus het plannen en organiseren, hoofdzaken en bijzaken scheiden, concentreren, nieuwe informatie opnemen gaat vaak geleidelijk aan slechter. Er is dan sprake van een verstoring van de cognitieve vermogens. Dit maakt vaak onzeker. Ook treden er in dit stadium vaak emotionele klachten op, angst en depressieve gevoelens kunnen toenemen. Het lukt allemaal niet meer zo goed. Of men heeft een korter lontje.
Als er dan nog een lastig project op je werk, een reorganisatie, mantelzorgtaken of andere zorgen bijkomen dan is dat vaak de druppel die de emmer doet overlopen.
Meestal verloopt dit proces onbewust en vanuit de beste intenties. Maar wat hierbij heel interessant is zijn de onderliggende gedrag en denkpatronen. Wat geloof jij eigenlijk allemaal want daaruit komt ons gedrag. En hoe komt het dat je niet eerder op rem hebt getrapt. Inzicht in deze processen helpen je de controle weer terug te pakken en zelf het stuur weer in handen te nemen.