Ik ben Gerlanda Hobert en heb me de afgelopen 13 jaren gespecialiseerd in stress en burn out coaching. Ik ben begonnen met de post HBO opleiding tot coach/counselor aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie met als specialisatie de begeleiding van mensen met stressklachten bij het Chronische Stress Reversal centrum (CSR). Ik ben gefascineerd door deze specialisatie omdat ik erachter kwam dat stress niet alleen tussen de oren zit maar dat er daardoor ook van alles in je lijf en brein gebeurt en een heel scala aan klachten op fysiek, emotioneel, cognitief en gedragsmatig gebied kan veroorzaken. In mijn begeleiding komen dan ook al deze onderdelen aan bod. Naast stress coach ben ik ook NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) master en trainer. Dit bleek een enorme waardevolle aanvulling op de stress coaching te zijn. Om duurzaam herstel te bevorderen kijk ik ook naar je overtuigingen over het leven, je werk en jezelf. Welke keuzes heb je gemaakt of juist niet gemaakt. Juist het kunnen veranderen van onderliggende gedragspatronen met de overtuigingsveranderende technieken van NLP maakt de kans op terugval veel kleiner.
Acute stress maakt actief, het zorgt ervoor dat we in beweging komen. Dat is fijn en daar is ons stresssysteem voor bedoeld. Chronische stress daarentegen is ziekmakend omdat wanneer stress chronisch wordt er geen ruimte meer is voor herstel. Vaak is chronische stress een gevolg van teveel belasting.
Als je gezond bent kan je jezelf best een tijdje op maximaal niveau belasten en dus maximaal presteren. Maar je kan alleen op optimaal niveau herstellen. Er gaat dus meer energie uit dan dat er in komt. Als dit lang duurt ga je je energiereserve opmaken. Feitelijk pleeg je dan roofbouw op jezelf. Ons stres systeem heeft een gas en een rempedaal. Je rempedaal gaat het in het begin steeds beter doen maar het rempedaal gaat langzamerhand minder goed functioneren. Er ontstaat een neuro hormonale ontregeling in ons autonome zenuwstelsel.
Wanneer je langdurig roofbouw op je zelf pleegt, je energiereserves opraken, raak je (over)vermoeid en maak je dus veel stresshormonen aan. De bekendste hiervan zijn adrenaline en cortisol. Als je langdurig cortisol aanmaakt beschadigt dat je hippocampus. En dit is een orgaan in je brein dat je werkgeheugen regelt. Dus het plannen en organiseren, hoofdzaken en bijzaken scheiden, concentreren, nieuwe informatie opnemen gaat vaak geleidelijk aan slechter. Er is dan sprake van een verstoring van de cognitieve vermogens. Dit maakt vaak onzeker. Ook treden er in dit stadium vaak emotionele klachten op, angst en depressieve gevoelens kunnen toenemen. Het lukt allemaal niet meer zo goed. Of men heeft een korter lontje. Als er dan nog een lastig project op je werk, een reorganisatie, mantelzorgtaken of andere zorgen bijkomen dan is dat vaak de druppel die de emmer doet overlopen.