22060
post-template-default,single,single-post,postid-22060,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Hoe vaak leg jij jezelf aan de oplader?

We hebben allemaal energievreters en energiegevers. Energie komt erin en gaat er weer uit.  Hier moet een vorm van evenwicht in zitten.

Net als bij een mobiele telefoon, deze gebruik je voor een veelvoud van activiteiten. Je belt, whatsappt, checkt de mail, leest nieuwssites en scrolt op sociale media. Hierdoor loopt je batterij leeg dus wat doe je als je dit merkt? Je legt hem aan de oplader. Als je batterij bijna leeg is wordt hij zelfs rood om je te attenderen op het feit dat hij bijna leeg is en kan je de energie besparende modus inschakelen. Onze eigen energievoorziening werkt volgens hetzelfde principe. Maar zeg eens eerlijk ben je hier bewust mee bezig? Of verwacht je gewoon van je lijf dat het altijd maar doet wat jij wil? Heb jij zoveel lichaamsbewustzijn dat je weet wanneer je moet stoppen of stop je pas na signalen dat je over je grens heen bent gegaan. Uitputting, hoofdpijn, spierspanning, rugpijn noem het maar op. 

 

We laden ons zelf op door te slapen, gezonde voeding, sociale contacten, te sporten, ons bezig te houden met onze hobby’s en te ontspannen. Dat weet iedereen. In de huidige gejaagde maatschappij is het best een uitdaging om tijd voor jezelf te vinden. Heel vaak is dit sluitstuk van de dagindeling. Als je geluk hebt blijft er nog een uurtje over voor jezelf. 

Leven is een stuk leuker dan overleven!

Een leuke oefening is het opschrijven van al je energievreters en energiegevers. Wat kost jou energie en wat geeft jou energie. Observeer daarbij eens welk rijtje het makkelijkst gaat? Welke schrijf jij heel snel op en voor welke moet je meer moeite doen? En kijk daarna eens hoe vaak je energievreters en gevers voorkomen? Is dat elke dag, elke week, elke maand of nog minder frequent? Oftewel is er een vorm van evenwicht? 

 

Daarbij is natuurlijk je belangrijkste graadmeter, hoe je je voelt. Ben je energiek? Wordt je ’s ochtends uitgerust wakker? Heb je zin in elke nieuwe dag? Voel je levensvreugde? Of bestaat je leven uit veel moeten en sleep je je door de dag, zit je ’s avonds enigszins uitgeblust op de bank, te moe om nog iets te ondernemen? Als jij jezelf hierin herkent is het tijd voor actie.

No Comments

Post a Comment